De site van Stijn Steels

Welkom op mijn site

Seizoensoverzicht 2009

Het seizoen 2009 was er één met ups en downs. Op de piste wilde het dit jaar niet echt vlotten. Het WK in Pruzkow in maart 2009 ging volledig de mist in. Hoewel de voorbereiding aanvankelijk uitstekend liep, ging het naarmate het WK naderde steeds bergaf. In Polen had Stijn enkele malen een  allergie-aanval en op de wedstrijden had hij een totale off-day. Bloedonderzoek toonde aan dat Stijn  de maanden voordien met heel wat virussen had af te rekenen gekregen en misschien eistte dit nu zijn tol.  Ook het EK Madison in Gent waarin Stijn en Tosh met de ambitie gestart waren om een medaille te behalen, liep met een sisser af, want na de kwalificatie mochten ze ontgoocheld hun valiezen pakken. Door een zware valpartij in Nieuwkerken-Waas was de voorbereiding wel enigszins verstoord. In de wedstrijd liep het echter vooral taktisch mis. Door te afwachtend te koersen in de reeksen werden zij in de slotsprint genekt door de Russen.

Maar er was niet alleen kommer en kwel. Er werden ook knappe prestaties geleverd. Zo fietste Stijn in Vremde op een schitterende manier naar de provinciale titel van Antwerpen. Reeds in de eerste ronde zat het spel op de wagen en kon een groepje zich afzonderen met daarin vrijwel alle favorieten. In dat soort wedstrijden, waarin van bij de start gekoerst wordt op leven en dood, is Stijn altijd op zijn best. In de slotfase raakte hij voorop met Sven Nooijtens, die hij vervolgens in de sprint aftroefde. Kris Boeckmans werd derde.

Eenzelfde scenario op het Belgisch kampioenschap in Binche. Stijn kwam hier in topvorm aan de start. De klassieke aanloop naar het BK verliep opnieuw via de Ronde van Vlaams Brabant, waar Stijn zich in de rit naar Lubbeek liet opmerken en de ronde Van Namen. In de ronde van Namen was Stijn de eerste rit doodziek, maar sleepte zich op karakter toch naar de eindmeet. Het klassement was verloren, maar Stijn kon de volgende dagen herstellen en elke dag zijn vormpeil opkrikken. Op het BK in Doornik zou hij dit ten volle tonen. Het taktisch plan was duidelijk: van bij de start attent zijn en geen enkele ernstige ontsnapping laten passeren. Zo reed Stijn een hele dag meer dan 150 km in de aanval. In de slotfase was Dimitri Claeys te sterk en reed hij naar zijn tweede titel. Stijn finishte elfde,maar was ongetwijfeld één van de smaakmakers van het BK.

Tussendoor waren er nog sterke wedstrijden in de profwedstrijd Dwars door het Hageland (9e), Melle (5e), Zonderschot (3e) en Torhout (5e). In Duffel reed Stijn na een indrukwekkende solo van 10 km naar de overwinning.

Op het einde van het seizoen nam Stijn zonder specifieke voorbereiding deel aan het BK derny voor beloften. Hij behaalde er een bronzen medaille.

 

Members Area

Newest Members